Begeleide Omgangsregeling

Jaarlijks krijgen 85.000 kinderen te maken met een scheiding. De indruk die dat maakt op het kind is overweldigend. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat contact met beide ouders belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.

De vrijwilligers van Begeleide Omgangsregeling (BOR) helpen gescheiden ouders die zelf niet in staat zijn om de omgang voor hun kinderen te regelen of waarbij de omgang is vastgelopen.

Een traject bij BOR begint met een afzonderlijk intakegesprek voor beide ouders. Daarna maakt de vrijwilliger kennis met het kind of de kinderen. De volgende stap is de start van de omgang die wordt begeleid. De vrijwilliger blijft betrokken bij de omgang, maar de aanwezigheid wordt wel afgebouwd. Dat gebeurt aan de hand van evaluatiegesprekken waar de vrijwilliger ook bij aanwezig is.

In de meeste gevallen gaat de uitwonende ouder eerst een activiteit ondernemen met het kind op neutraal terrein: onze eigen speelkamer in Hengelo. Langzaam gaan ouder en kind steeds meer ondernemen tot het contact is hersteld en er een goede omgangsregeling is. De ondersteuning is opgebouwd aan de hand van een methodiek waarbij maatwerk voorop staat. Het hele traject duurt in principe maximaal zes maanden.

Voorwaarde voor een BOR-traject is dat beide ouders gemotiveerd zijn om tot een oplossing te komen en zich willen inzetten om uiteindelijk zelf een omgangsregeling te treffen en te onderhouden. Aanmelden bij BOR kunnen ouders zelf doen, maar dat kan ook door een verwijzer gedaan worden.

“Ik had drie jaar lang mijn 7-jarige dochter niet gezien. Mijn ex wilde ik nooit meer zien. Nu zorg ik om het weekend weer voor mijn dochter en heb ik goed contact met haar moeder.”

Vader, deelnemer BOR

Ben je gescheiden en heb je verstoord contact met een of meer van je kinderen, of wil je een gezin hiervoor aanmelden?

Neem contact op! Onze vrijwilligers staan klaar in heel Twente.

Contactgegevens

25

vrijwilligers zijn actief voor BOR, waarvan er veel al jaren meedraaien

100

gescheiden ouders worden jaarlijks ondersteund door BOR-vrijwilligers