Word sidekick

Humanitas is één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland. Onze vrijwilligers zetten zich in voor een sterker en socialer Nederland. Bijvoorbeeld voor mensen die zich alleen voelen, voor wie het even tegenzit, of voor wie de zorg voor het gezin even teveel wordt. Dat doen we al meer dan 75 jaar. In Twente werken we met meer dan 560 vrijwilligers. Zo ondersteunen we elk jaar meer dan 2400 Twentenaren, jong en oud, zodat ze zelf weer lang vooruit kunnen.

“Ik ben geen hulpverlener, maar ik ondersteun. Ik luister heel veel naar wat de deelnemers te zeggen hebben. Daar kun je zo veel uit halen. En dat deze ondersteuning op deze manier zo waardevol kan zijn, doet me heel goed.”

Diane, vrijwilliger Home Start

Door een ander te helpen, groei je zelf ook!
Wist je dat vrijwilligerswerk bij Humanitas maar een paar uur per week vraagt? Als vrijwilliger word je getraind en begeleid door beroepskrachten. Als je je aanmeldt gaan we samen kijken wat het beste bij jou en jouw wensen past.

Wil je aan de slag als vrijwilliger? Dat kan bij jou in de buurt! In heel Twente zijn wij actief.

Voor vragen kun je direct contact opnemen:

Contactgegevens

Vrijwilligerswerk bij Humanitas Twente: dit kun je verwachten

1.

Je wilt bijdragen aan een sterker Twente, daar zijn we nu al blij mee! Neem contact met ons op, telefonisch, per mail of meteen via de chat. Dan gaan samen kijken wat je wilt en wat het beste bij jou past.

4.

Tijdens de ondersteuning heb je bijeenkomsten met andere vrijwilligers waar jullie ervaringen delen en vragen kunnen stellen. Daarnaast is er altijd een Humanitas-coördinator beschikbaar voor vragen of een gesprek.

2.

Als we samen het project hebben gekozen waarvoor jij je wilt inzetten, begin je met de eerste training. Na de training gaan we op zoek naar een deelnemer die bij jou past, bij jou in de buurt.

5.

Na een jaar evalueren we. Hoe ging het? Hoe is het nu met jouw deelnemer? In de meeste gevallen kunnen we na een jaar het traject afronden. In uitzonderlijke gevallen werken we aan een verlenging als dat nodig blijkt te zijn.

3.

Als we een goede match hebben gevonden, ga je kennismaken met jouw deelnemer. Klikt het? Dan ga je een jaar met iemand meelopen om diegene te ondersteunen op een gebied waar iemand wat steun kan gebruiken.

6.

Is het traject afgerond? Dan kun je jouw periode als vrijwilliger afronden, of kiezen voor een nieuwe deelnemer of andere ondersteuning. Jij hebt Twente een stukje mooier gemaakt!

Humanitas Twente heeft allerlei verschillende activiteiten. Hieronder lees je wat we doen en vind je misschien de activiteit die bij jou past. Twijfel je? Neem gerust eens contact op, we denken graag met je mee!

Thuisadministratie

Word je blij van orde brengen in de chaos of iemand helpen bij zijn of haar administratie? Vind je het leuk om mensen een duwtje in de goede richting te geven? Dan zit je hier op de goede plek. Bij Thuisadministratie help je volwassenen om hun financiële administratie op orde te krijgen en te houden. Een jaar lang ga je wekelijks bij iemand langs om aan de slag te gaan met de administratie, zodat iemand na een jaar weer zelf verder kan.
Lees meer over Thuisadministratie

Get a Grip

Ga je graag om met jongeren, en kun jij hen helpen om overzicht te creëren? Get a Grip helpt jongeren tussen de 16 en 24 jaar om inzicht te krijgen in hun financiën. Zij staan voor veel financiële uitdagingen; van een telefoonabonnement tot studiefinanciering en zorgtoeslag aanvragen. Veel jongeren kunnen daar hulp bij gebruiken. Hoe lang en hoe vaak je contact hebt spreek je zelf met de jongere af. Het doel is dat een jongere zelf weer verder kan, zonder financiële zorgen.
Lees meer over Get a Grip

Mammacafé

Als je zelf kinderen hebt of affiniteit met jonge kinderen hebt, gastvrijheid in je bloed zit en je makkelijk contact maakt, is het Mammacafé iets voor jou. Als gastvrouw in één van de Mammacafés ben je het aanspreekpunt voor ouders die elkaar ontmoeten in de bibliotheek in Hengelo of Enschede. Het Mammacafé is er voor moeders met kinderen van 0-4 jaar. Een jaar lang ben je minimaal 1 keer per maand als gastvrouw inzetbaar. Je werkt volgens een rooster samen met een andere gastvrouw.
Lees meer over de Mammacafés

Gezinsondersteuning: Home Start

Wil je jouw ervaring als ouder inzetten om andere ouders te ondersteunen? Dan kunnen we je goed gebruiken bij Gezinsondersteuning. Wij zijn er voor ouders van jonge kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben of met praktische vragen zitten. Je gaat wekelijks op bezoek bij een gezin en biedt een luisterend oor, geeft antwoord op praktische opvoedvragen of gaat bijvoorbeeld iets leuks ondernemen met het gezin. Het doel is dat het gezin na een jaar weer zonder jou verder kan!
Lees meer over Home Start

Gezinsondersteuning: Wel Thuis

Heb jij ruime opvoedervaring en kun je als geen ander een luisterend oor bieden zonder te oordelen? Wel Thuis is er speciaal voor gezinnen die te maken hebben met hulpverlening. Als vrijwilliger kom jij wekelijks langs als aanvulling op de hulpverlener. Je bent er om te helpen met praktische zaken, maar vooral zodat vader en moeder even stoom af kunnen blazen, iets waar bij de hulpverlener vaak weinig tijd voor is. Je gaat met het gezin iets leuks ondernemen of helpt ze om overzicht te houden in het huishouden. Het doel is dat een gezin na een jaar weer verder kan, met of zonder hulpverlening.
Lees meer over Wel Thuis

Begeleide Omgangsregeling

Wil jij gescheiden ouders helpen om naar een goede omgang met hun kinderen toe te werken? Bij BOR (Begeleide Omgangsregeling) zoeken we vrijwilligers met enige levenservaring die samen met onze coördinatoren ouders willen begeleiden die gescheiden zijn, en waarvan één van de ouders geen contact heeft met (een van) de kinderen. Als vrijwilliger heb je wekelijks contact met ouders en kinderen en werk je er samen naartoe dat de ouders het uiteindelijk weer zelfstandig kunnen oppakken. Als BOR-vrijwilliger zet jij altijd het kind centraal en kun je het verschil maken voor een gezin in een moeilijke tijd.
Lees meer over Begeleide Omgangsregeling

Samen Actief

Spreek je naast Nederlands nog een andere taal, en wil je iets betekenen voor mensen met een migratieachtergrond? Dan zijn we voor Samen Actief hard op zoek naar jou. De vrijwilligers van Samen Actief ondersteunen mensen die nieuw in Nederland komen en statushouders, maar ook mensen die als tweede generatie in Nederland wonen. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, helpen met het opbouwen van een sociaal netwerk en bijvoorbeeld met het openen en begrijpen van post. Indien nodig spreek je met de deelnemer in zijn of haar eigen taal en je ondersteunt bij de vragen die er spelen. Een jaar lang heb je wekelijks contact, zodat iemand daarna zelf weer verder kan.
Lees meer over Samen Actief

Tandem

Word je blij van contact met andere mensen, vind je het leuk om gesprekken te voeren en dingen te ondernemen? Dan zijn we bij Tandem erg blij met je! Onze Tandem-vrijwilligers ondersteunen volwassenen die zich om welke reden dan ook geïsoleerd voelen. Een jaar lang heb je wekelijks contact om zelfvertrouwen op te bouwen en te werken aan een sociaal netwerk. Elke Tandem-deelnemer is anders, dus elk traject ziet er ook anders uit. Samen met jouw deelnemer ga je op zoek naar wat nodig is, zodat iemand na een jaar weer vol vertrouwen verder kan.
Lees meer over Tandem

Match

Als je graag omgaat met jongeren en makkelijk contact maakt, dan zit je goed bij Match. Match-vrijwilligers zijn een maatje voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Samen ga je werken aan zelfvertrouwen en een sociaal netwerk. Soms hebben jongeren hulp nodig met het plannen van hun schoolwerk of zijn er problemen thuis waar ze graag over willen praten. Als vrijwilliger ben je een luisterend oor en stimuleer je de jongere om zijn of haar plekje te vinden in de maatschappij. Een jaar lang heb je wekelijks contact, waarna de meeste jongeren weer genoeg zelfvertrouwen hebben om zonder jou verder te kunnen.
Lees meer over Match

Vang Je Droom

Word jij blij van blije kinderen? Heb je altijd energie en raak je niet in paniek als alles ineens anders gaat? Dan pas je misschien wel bij Vang Je Droom. Vrijwilligers van Vang Je Droom begeleiden niet alleen kindervakantie weekenden, maar brengen ook huisbezoeken bij gezinnen om hun dromen te inventariseren en die vervolgens te realiseren. Daarnaast organiseren deze vrijwilligers de jaarlijkse Helden en Kampioenen dag. Als Vang Je Droom vrijwilliger word je getraind en begeleid door onze beroepskrachten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor vrijwilligers bij Vang Je Droom, dus neem gerust eens contact op om daar naar te vragen!
Lees meer over Vang Je Droom

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat mensen die vrijwilligerswerk doen, gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen.

89% van onze vrijwilligers raadt het vrijwilligerswerk bij Humanitas Twente aan bij anderen.

Als vrijwilliger word je niet alleen getraind en begeleid door professionals, maar heb je daarnaast ook contact met mede-vrijwilligers om ervaringen en tips uit te wisselen. Goed voor je netwerk dus!

“Ik zou iedereen aanraden dit vrijwilligerswerk te doen. Het kost je maar een paar uurtjes per week, wat helemaal niet veel is als je bekijkt hoeveel je ervoor terugkrijgt. Ik heb het gevoel dat ik echt iets voor iemand kan betekenen. En ik heb altijd super veel lol, dat is ook belangrijk!”

Léan, vrijwilliger Match

Wil jij iets betekenen voor een ander?

Sluit je aan bij de 560 vrijwilligers van Humanitas Twente.