Hoe ziet een Kindervakantie weekend eruit?

Als onderdeel van Vang Je Droom zijn de Kindervakantie weekenden een herinnering om nooit te vergeten. Ook voor de vrijwilligers die meegaan. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk als vrijwilliger? Vrijwilliger Eva legt het uit!

Eva en Ruben, vrijwilligers bij de Kindervakantie weekenden

👉 Ruben en ik gaan 1 keer per jaar mee met een weekend. In het derde weekend van januari is er dan altijd een verplichte training voor alle vrijwilligers. Dan volg je verschillende workshops over methodiek, hechting, Rots & Water training en EHBO.

👉 Tijdens die training ontmoeten we ook de andere vrijwilligers met wie we het weekend samen gaan begeleiden. Dan bespreken we wat we willen gaan doen en bedenken we bijvoorbeeld activiteiten voor goed en slecht weer.

👉 Twee weken voor het weekend krijgen we te horen welke kinderen er meegaan. We worden dan gekoppeld aan de kinderen in het registratiesysteem van Humanitas. Dan heeft Judith ook de intakes gedaan bij de gezinnen thuis. Die intakes zijn niet te ver van tevoren zodat kinderen niet te lang hoeven te wachten. Het zijn groepen van 8 kinderen tussen de 8 en 14 jaar, die een link hebben met Humanitas Twente. Meestal is het een gemengde groep, maar soms hebben we een groep met allemaal jongens of juist alleen maar meisjes. En dan kun je de plannen nog aanpassen als dat nodig is.

👉 In die twee weken voor het weekend wordt er ook een pre-unie georganiseerd met de vrijwilligers van jouw weekend. Dat zijn in totaal 4 vrijwilligers. Je bespreekt dan de plannen en zet de puntjes op de i. We kennen dan elkaars krachten en verdelen zo de taken voor het weekend. Denk aan financiën en budget, boodschappen, medicatie, EHBO, fotograferen voor het fotoboekje als herinnering, enzovoort.

👉 En dan is het vrijdag en begint het weekend! We starten om 13.00, samen met een coördinator van Humanitas. Dan hebben we de grote lijnen gepland en weten wat we willen doen en wat we niet willen doen. Maar het is toch altijd afwachten hoe de kinderen zijn en wat zij willen doen. Heel vaak willen ze zwemmen, dus dan doen we dat. Verder wijst het weekend zich vanzelf.

👉 Tijdens het weekend houden we contact met Humanitas. We sturen regelmatig foto’s door van de kinderen en vertellen hoe het gaat. De Humanitas-coördinator houdt dan de ouders of verzorgers op de hoogte en stuurt de foto’s door. Voor hen is het vaak de eerste keer dat er kinderen uit logeren gaan, dus dat vinden zij ook best spannend.

👉 Op zondag worden de kinderen aan het eind van de middag opgehaald. Voor de tijd komt er iemand van Humanitas om met de kinderen te bespreken hoe ze het hebben gehad. Na het uitzwaaien van de kinderen evalueren wij als vrijwilligers nog met Humanitas samen. Waren er bijzonderheden, hoe ging het met de vrijwilligers onderling, hoe waren de externe activiteiten? Samen ruimen we de vakantiewoning op, pakken we de auto in en nemen we afscheid van elkaar.

👉 Terwijl we naar huis gaan kijken we alweer uit naar het volgende weekend! Er zijn weekenden geweest waar we het nog steeds over hebben. Je gaat met zoveel nieuwe ervaringen weer naar huis.

👉 Na elk kindervakantie weekend wordt een fotoboekje gemaakt: een tastbare herinnering voor de kinderen die mee waren. Dat is bijzonder, want veel kinderen hebben geen vakantiefoto’s. We zijn blij dat we ze dit steeds weer mee kunnen geven!


Ook jij kunt jouw talent inzetten als vrijwilliger. Om zo iemand anders te helpen. Of het nou kinderen op een Kindervakantie weekend zijn of iemand anders, we zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers! Neem gerust eens contact op!

Ook vrijwilliger worden, net als Eva en Ruben? Neem contact op, dan gaan we samen kijken wat het beste bij jou past!

Contactgegevens

7

kindervakantie weekenden worden er elk jaar georganiseerd voor groepjes van 8 kinderen, begeleid door 4 vrijwilligers

80

dromen zijn er in 2019 gerealiseerd voor 450 kinderen. Hier vind je een greep uit deze prachtige dromen!

18

Vang Je Droom is er voor alle kinderen tot 18 jaar in heel Twente en Salland