Het programma voor de eerste periode van 2023 is bekend! In het Mammacafé ontmoet je andere moeders die dezelfde vragen hebben als jij, en krijg je tips van experts. In Hengelo ben je welkom op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur op de eerste verdieping van de bibliotheek in het centrum van Hengelo. In Enschede op dinsdagochtend. Hieronder vind je de thema’s voor de komende tijd!

Mammacafe Enschede:

10 januari – Babymassage

De eerste maanden van je baby staan in het teken van wennen aan de wereld om hem of haar heen. Voor jou als ouder is het ook best wennen. Babymassage is een hele mooie manier om met je baby te communiceren, te koesteren, te troosten, te ontspannen en je baby een veilig gevoel te geven in de grote onbekende wereld.

Dit gastlesje babymassage wordt verzorgd door kinderfysiotherapeut Puck van Fysiomovent. Doe je gezellig mee? Neem een handdoek en een beetje baby-olie mee en zorg dat je wat laagjes kleding aandoet, want het kan warm worden (we zitten in een verwarmd zaaltje).

7 februari – Wasbare luiers

Steeds meer mensen maken tegenwoordig de keuze voor wasbare luiers. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes en dat maakt ze hip. Ze zijn fijn voor de babybilletjes en bovendien zijn ze milieuvriendelijk!

Jeffrey van Kidzstore komt je deze ochtend hier alles over vertellen en laten zien.

7 maart – Kindervoeten en kinderschoenen

Wat is de juiste houding van baby- en kindervoeten? Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen? Wat is nu eigenlijk tenenlopen? Voor al deze vragen (en meer) kun je terecht bij de kinderpodotherapeut. De stand van de voeten en benen is erg veranderlijk en maken in de eerste 8 jaren grote veranderingen door.

Iris van Podotherapie Oost weet hier alles van en kan op al je vragen antwoord geven.

4 april – Je kindje en slapen

Na de geboorte hebben baby’s nog niet meteen een dag- en nachtritme. Baby’s moeten dit gaan ontwikkelen. Net als het zelf leren inslapen als ze ‘s nachts wakker worden. Hoe kun je hen daarbij helpen?

Daar en over veilig slapen staat iemand van het Loes-Cursusbureau deze ochtend bij stil.

23 mei – Dragen en draagdoeken

Baby’s hebben geborgenheid nodig om te kunnen aarden op de wereld. Je baby dragen in een drager of draagdoek geeft hem een veilig gevoel en het stimuleert de hechting.  Bovendien is het superhandig, want je hebt je handen vrij. Draagconsulenten Maaike (www.ikdraagjewel.nl) en Puck van Fysiomovent komen deze ochtend hier over vertellen. Bovendien kun je ook eens voelen en ervaren wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende dragers en doeken.

6 juni  – Taal- en eetontwikkeling

Brabbelen, keuvelen, de eerste woordjes: prachtig om de taalontwikkeling van je kindje te volgen en te sturen. Meertalig opvoeden is erg actueel, maar hoe pak je dit het beste aan?  En hoe kun je het eetmoment van je kindje tot een klein feestje maken? Het is een wonder hoe kinderen zoiets ingewikkelds als taal en eten zelf leren. Het lijkt vanzelf te gaan; de voeding, het communiceren, het nabootsen van klanken, woordjes en zinnen. En toch hebben wij daar zelf veel invloed op.

Galina van het Twentsch Logopediecentrum komt hier over vertellen en geeft antwoord op je vragen.

4 juli Picknick

Samen met het Dreumescafé gaan we deze ochtend gezellig picknicken. Iedereen is welkom; vader, oma, buurvrouw… Neem je eigen picknickkleed mee en wat lekkers om uit te delen. De locatie wordt nog bekend gemaakt via Facebook en Instagram: www.facebook.com/MammacafeEnschede en www.instagram.com/mammacafe_enschede

Dreumescafé Enschede:

24 januari – Je kindje en voorlezen

De Nationale Voorleesdagen gaan weer van start!

Dat voorlezen aan kinderen goed is voor hun ontwikkeling dat weten we natuurlijk al lang. Maar waar let je op bij het voorlezen? En welke boeken zijn geschikt voor welke leeftijd? Hoe hou je het boeiend voor je beweeglijke dreumes?

Hermien komt bij ons aanschuiven en vertelt ons er alles over!

14 februari Knutselen voor Valentijnsdag

Iedere 4de dinsdag van de maand wordt er geknutseld in het Dreumescafé, maar vandaag op de dag van de liefde houden we een extra knutselochtend. Kom gezellig knutselen samen met je kindje, buurjongen, nichtje of achterkleinkind.

14 maart – Media ukkie wijsheid

Je kindje groeit op in een digitaal tijdperk; mobiele telefoons, laptops, computers zijn de gewoonste zaak van de wereld. Het gebruik van media heeft voordelen, maar roept bij veel ouders ook vragen op.
Hoe lang mag je kind op de tablet? Is het verstandig om je baby televisie te laten kijken? Wat zijn goede apps? Sebastian is mediacoach in de bibliotheek en schuift deze ochtend aan. In deze speciale week van de media ukkie dagen, zal hij hier iets over vertellen.

11 april – Peuteremoties

Deze keer gaan we het hebben over de emoties bij kinderen van 1 tot en met 4 jaar: blij, bedroefd, bang en boos. We staan stil bij deze peuteremoties en het gedrag dat daaruit voortkomt. Natuurlijk speelt de aanleg, het temperament, voorkeuren en eigen tempo waarin het zich ontwikkelt een grote rol bij hoe je kindje zijn emoties beleeft. Daarnaast kan de omgeving de gevoelens van je peuter beïnvloeden; zoals bang zijn in het donker. Iemand uit het opvoedteam van Alifa gaat hier dieper op in.

9 mei – Kinder EHBO

Ouders denken vaak wel te weten wat te doen bij een ongelukje met hun kind. Maar wat doe je als je kind van de trap af valt? Of van opa’s tabletten heeft gesnoept? En hoe handel je als je kind in een koortsstuip terecht komt? Tijdens deze bijeenkomst zal iemand van het Loes Cursusbureau je vertellen over de meest voorkomende ongevallen bij kinderen. Let op: deze bijeenkomst is een introductie op de cursus Kinder EHBO.

13 juni De leukste kinderuitjes

De vakantie komt er weer aan! Dat betekent misschien wel minder structuur en regels en meer er op uit samen met je kindje. De leukste kinderuitjes worden deze ochtend besproken door iemand van Alifa. Low budget, want een uitje hoeft natuurlijk niets te kosten. Mogelijk heb jij zelf ook nog een goede tip die je kunt delen met andere ouders?

4 juli – Picknick

Samen met het Mammacafé gaan we deze ochtend gezellig picknicken. Iedereen is welkom; vader, oma, buurvrouw… Neem je eigen picknickkleed mee en wat lekkers om uit te delen. De locatie wordt nog bekend gemaakt via Facebook en Instagram: www.facebook.com/MammacafeEnschede en www.instagram.com/mammacafe_enschede

Mammacafe Hengelo:

11 januari – De eerste warme hapjes

Ga je beginnen met de eerste warme hapjes? Hoe pak je dat nou het beste aan? Stel dat er allergieën in de familie zitten, hoe introduceer je dan deze voedingsmiddelen? En vind jij het ook lastig om etiketten te lezen?

Mariska is diëtiste en lactatiekundige (Beebies Best) en geeft praktische tips en voorbeelden hoe je deze voeding kunt bereiden.

1 februari – Je kindje en slapen

Na de geboorte hebben baby’s nog niet meteen een dag- en nachtritme. Baby’s moeten dit gaan ontwikkelen. Net als het zelf leren inslapen als ze ‘s nachts wakker worden. Hoe kun je hen daarbij helpen?

Daar en over veilig slapen staat iemand van het Loes-Cursusbureau deze ochtend bij stil.

1 maart – Wasbare luiers

Steeds meer mensen maken tegenwoordig de keuze voor wasbare luiers. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes en dat maakt ze hip. Ze zijn fijn voor de babybilletjes en bovendien zijn ze milieuvriendelijk!

Jeffrey van Kidzstore komt je deze ochtend hier alles over vertellen en laten zien.

5 april – Ouderschap hier en nu

Je kent het wel, je bent steeds drukker aan het worden en je voelt nu meer dan ooit ook de verantwoordelijkheid die je hebt nu je een kindje hebt. Naast dat je de rol van ouder hebt, zijn er andere rollen en verwachtingen zoals kind van, partner van en werknemer van… En jij probeert dag in dag uit alle ballen in de lucht te houden. Hoe dan?  

Daar gaan we het deze ochtend eens over hebben.

24 mei – Dragen en draagdoeken

Baby’s hebben geborgenheid nodig om te kunnen aarden op de wereld. Je baby dragen in een drager of draagdoek geeft hem een veilig gevoel en het stimuleert de hechting.  Bovendien is het superhandig, want je hebt je handen vrij. Draagconsulenten Nynke en Helma komen deze ochtend hier over vertellen. Bovendien kun je ook eens voelen en ervaren wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende dragers en doeken.

7 juni – Zwemmen en zwemveiligheid

Heerlijk, het is zomer! Natuurlijk hoort daar de waterpret bij. Maar met jonge kinderen denk je dan meteen ook aan de gevaren van water… Ilse Hendriks, sportonderwijzer bij het Twentebad vertelt op deze ochtend over beide onderwerpen: plezier en veiligheid in en om het water. Ze vertelt alles over de mogelijkheden om te zwemmen met je kindje en lekker plezier te maken in het water. En ze zal stilstaan bij het onderwerp veiligheid en water.

5 juli Picknick

Samen met het Dreumescafé gaan we deze ochtend gezellig picknicken. Iedereen is welkom; vader, oma, buurvrouw… Neem je eigen picknickkleed mee en wat lekkers om uit te delen. De locatie is reeds bekend: de overkant van de bieb, het Prins Bernhardplantsoen.

Dreumescafe Hengelo

25 januari – Je kindje en voorlezen

De Nationale Voorleesdagen gaan weer van start!

Dat voorlezen aan kinderen goed is voor hun ontwikkeling dat weten we natuurlijk al lang. Maar waar let je op bij het voorlezen? En welke boeken zijn geschikt voor welke leeftijd? Hoe hou je het boeiend voor je beweeglijke dreumes?

Leesconsulent Linda komt bij ons aanschuiven en vertelt ons er alles over!

8 februari Peuterdans

Welk kind wordt nu niet blij van bewegen op muziek? Ga gezellig op avontuur met dansdocent Astrid (van peuterpassie). Samen met de kinderen maakt ze er weer een klein feestje van!

8 maart – Spel en speelontwikkeling

Leuk en gevarieerd speelgoed hoeft niet duur te zijn. Dankzij de speel-o-theek kun je steeds speelgoed in huis halen zonder hoge kosten. 2 medewerkers van de 2 speel-o-theken in Hengelo (de Wissel en de Toverbal) schuiven aan en vertellen je er alles over. Ook zullen zij uitleg geven over welk speelgoed bij welke leeftijd en ontwikkeling past. 

Kom deze ochtend spelletjes en speelgoed uitproberen!

12 april – Kindervoeten en kinderschoenen

Wat is de juiste houding van baby- en kindervoeten? Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen? Wat is nu eigenlijk tenenlopen? Voor al deze vragen (en meer) kun je terecht bij de kinderpodotherapeut. De stand van de voeten en benen is erg veranderlijk en maken in de eerste 8 jaren grote veranderingen door.

Eline van Voetencentrum Wender weet hier alles van en kan op al je vragen antwoord geven.

10 mei – De stap naar school

Je kindje wordt ouder, dus het wordt langzaamaan tijd om aan de volgende stap te denken; de stap naar school. Welke school kies je en waar zal je kindje zich op zijn of haar gemak gaan voelen? Hoe kun je je kind voorbereiden op naar school gaan?

Miriam is docent en zal samen met Ineke (van Loes) hier deze ochtend op in gaan.

5 juli – Picknick

Samen met het Mammacafé gaan we deze ochtend gezellig picknicken. Iedereen is welkom; vader, oma, buurvrouw… Neem je eigen picknickkleed mee en wat lekkers om uit te delen. De locatie is reeds bekend: de overkant van de bieb, het Prins Bernhardplantsoen.

Knutselen

Iedere 4de dinsdag en woensdag van de maand organiseren we een knutselactiviteit voor de kinderen. Vaak in een thema dat aansluit op de actualiteit, seizoen of feestdag.

Door te knutselen wordt de fijne motoriek gestimuleerd en de creativiteit en fantasie van je kindje wordt aangewakkerd. Door het knutselen leren kinderen met veel plezier moeilijkheden aan te pakken, door te zetten, uit te proberen en vindingrijk te zijn.

Pastor Skříň Dutý kinderen knutselen - b-tignes.cz

Voor alle actuele info kun je terecht op de socials van de Mammacafés:
Enschede: www.facebook.com/MammacafeEnschede en www.instagram.com/mammacafe_enschede

Hengelo: www.facebook.com/MammacafeHengelo en www.instagram.com/mammacafe_hengelo