In het Mammacafé ontmoet je andere moeders die dezelfde vragen hebben als jij, en krijg je tips van experts. In Hengelo ben je welkom op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur op de eerste verdieping van de bibliotheek in het centrum van Hengelo. In Enschede op dinsdagochtend. Hieronder vind je de agenda’s voor de komende tijd!

Mammacafe Enschede:

6 september Meertalig opvoeden
Veel kinderen groeien op met meer dan 1 taal. Er bestaan nog veel misverstanden over meertalig opvoeden. Zo is het een misverstand dat ouders Nederlands moeten spreken, zodat het kind Nederlands leert. Hoe werkt het meertalig opvoeden nou eigenlijk? Christine van Alifa komt hier over vertellen.

4 oktober Dragen en draagdoeken
Baby’s hebben geborgenheid nodig om te kunnen aarden op de wereld. Je baby dragen in een drager of draagdoek geeft hem een veilig gevoel en het stimuleert de hechting.  Bovendien is het superhandig, want je hebt je handen vrij. Draagconsulente Maaike (www.ikdraagjewel.nl) komt deze ochtend hier over vertellen, bovendien kun je ook eens voelen/ervaren wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende dragers en doeken.

1 november Je kindje en slapen
Na de geboorte hebben baby’s nog niet meteen een dag- en nachtritme. Baby’s moeten dit gaan ontwikkelen. Net als het zelf leren inslapen als ze ‘s nachts wakker worden. Hoe kun je hen daarbij helpen? Daar en over veilig slapen staat iemand van het Cursusbureau van de GGD deze ochtend bij stil.

8 november Brandpreventie
Brand in huis; je moet er niet aan denken! Hoe zorg je ervoor dat jouw huis brandveilig is? Wat spreek je met elkaar af over brandveiligheid in huis? Brandweervrouw, Benda Borgers, geeft je tips en tricks om ook jullie huis nog brandveiliger te maken.

6 december Baby-yoga
Puck van Fysio Movent komt een gastles baby-yoga geven. Dit is een combinatie van yoga-oefeningen, spelmassage, baby-gym en oefeningen op liedjes/rijmpjes. De interactie tussen ouder en kind staat voorop. Kindjes vanaf 6 weken oud kunnen deelnemen. Omdat zij naast baby-yoga docent ook kinderfysiotherapeut is kun je ook met je vragen over de vroeg-motorische ontwikkeling bij haar terecht.

Dreumescafé Enschede:

13 september Peuteremoties
Deze keer gaan we het hebben over de emoties bij kinderen van 1 tot en met 4 jaar: blij, bedroefd, bang en boos. We staan stil bij deze peuteremoties en het gedrag dat daaruit voortkomt. Natuurlijk speelt de aanleg, het temperament, voorkeuren en eigen tempo waarin het zich ontwikkelt een grote rol bij hoe je kindje zijn emoties beleeft. Daarnaast kan de omgeving de gevoelens van je peuter beïnvloeden; zoals bang zijn in het donker. Iemand van het Cursusbureau van de GGD gaat hier dieper op in.

11 oktober Peutergym
Deze ochtend komt Mark van Monkey Moves een gastlesje peutergym verzorgen. Mark zegt: ‘’naast motorische vaardigheden, vangen, gooien, schoppen en andere bewegingsactiviteiten leren onze peuter ape-koppen nog veel meer! Zoals sociale vaardigheden; delen, luisteren en op je beurt wachten komen ieder lesje weer aan bod.’’ Kom gezellig naar het Dreumescafé en laat je kindje meedoen!

15 november Je kindje in het digitale tijdperk
Je kindje groeit op in een digitaal tijdperk; mobiele telefoons, laptops, computers zijn de gewoonste zaak van de wereld. Het gebruik van media heeft voordelen, maar roept bij veel ouders ook vragen op.
Hoe lang mag mijn kind op de tablet? Is het verstandig om mijn baby televisie te laten kijken? Wat zijn goede apps? Sebastiaan is mediacoach in de bibliotheek en schuift deze ochtend aan. In deze speciale week van de mediawijsheid zal hij hier iets over vertellen.

13 december Knutselen in het teken van Kerst
De feestdagen naderen, dus we gaan in het teken van Kerst iets moois knutselen. Doe je mee? Iedere 4de dinsdag van de maand organiseren we een knutselactiviteit voor de kinderen. Vaak in een thema dat aansluit op de actualiteit, seizoen of feestdag. Door te knutselen wordt de fijne motoriek gestimuleerd en de creativiteit en fantasie van je kindje wordt aangewakkerd. Door het knutselen leren kinderen met veel plezier moeilijkheden aan te pakken, door te zetten, uit te proberen en vindingrijk te zijn.

Pastor Skříň Dutý kinderen knutselen - b-tignes.cz

Mammacafé Hengelo:

7 september Kinder EHBO
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Weet jij wat je het beste kunt doen bij een wespensteek of als je kindje van de medicatie van opa heeft gegeten, omdat hij het voor snoepjes aan zag? Wat is nu precies een koortsstuip en hoe moet je handelen? Wanneer bel je 112? Hierover komt Patrick van Red Levens deze ochtend vertellen. Iedereen is welkom: zwangeren, vaders, moeders, oppastante, opa of oma!

5 oktober Je kindje en huisdieren
Ben je zwanger en heb je een temperamentvol hond(je)? Hoe introduceer je je baby strakjes? Wat zijn de gevaren van een kruipend kind achter een poes aan? Kun je zo maar bij iedereen op bezoek met je kleine als diegene een huisdier heeft? Op deze vragen (en nog meer) zal hondengedragsdeskundige en puppycoach Sandra antwoord geven.

2 november Dragen en draagdoeken
Voor een baby is er geen fijnere en veiliger plek dan vlakbij zijn ouders. Ook dreumesen en peuters vinden het heerlijk om gedragen te worden. Het is genieten voor ouders en kinderen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je kindje te dragen; een rekbare of geweven draagdoek, een voorgevormde drager, op je rug, je buik of heup. Tijdens deze ochtend is er de mogelijkheid om van alles uit te proberen. Ook kun je vragen stellen over een drager of doek die je zelf al hebt. Deze ochtend schuiven Nynke (Draagconsulent Hengelo) en Helma (Borstvoedingscentrum Hengelo/Draagcentrum Twente) aan om hierover te vertellen.

7 december Je kindje en de feestdagen
De gezellige tijd van de feestdagen breekt weer aan. Maar is deze tijd wel altijd zo gezellig voor je kleintje? Familiebezoekjes, het vele eten, ander slaapritme, van arm tot arm gaan, vuurwerk… Kinderen kunnen er nog wel eens overprikkeld door raken. Kinderverpleegkundige Ellen komt om hier met ons over in gesprek te gaan.

Dreumescafé Hengelo:

14 september Muziek op schoot
Kleine kinderen reageren op prikkels en daarom zijn ze van nature geboeid door muziek. Muziek heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind: door de liedjes wordt de ontwikkeling van taal en spraak bevorderd; klappen, bewegen en dansen ontwikkelt de motoriek; het onthouden van woordjes en melodieën traint de concentratie en het geheugen. Het is niet belangrijk of je goed kunt zingen of een instrument kunt bespelen om toch samen veel plezier te kunnen maken met muziek. Muziek op schootdocent Ingrid bouwt een klein feestje in het Mammacafe waarbij ouders en hun kindjes alvast een voorproefje krijgen van oude én nieuwe liedjes. De iets oudere dreumesen kunnen daarbij lekker rondstappen en dansen. Doe gezellig mee!

9 november Brandpreventie
Brand in huis; je moet er niet aan denken! Hoe zorg je ervoor dat jouw huis brandveilig is? Wat spreek je met elkaar af over brandveiligheid in huis? Brandweervrouw, Benda Borgers, geeft je tips en tricks om ook jullie huis nog brandveiliger te maken.

14 december Knutselen in het teken van Kerst
De feestdagen naderen, dus we gaan in het teken van Kerst iets moois knutselen. Doe je mee? Iedere 4de woensdag van de maand organiseren we een knutselactiviteit voor de kinderen. Vaak in een thema dat aansluit op de actualiteit, seizoen of feestdag. Door te knutselen wordt de fijne motoriek gestimuleerd en de creativiteit en fantasie van je kindje wordt aangewakkerd. Door het knutselen leren kinderen met veel plezier moeilijkheden aan te pakken, door te zetten, uit te proberen en vindingrijk te zijn.

Multi-etnische kinderen die kerstknutsels maken voor de feestdagen |  Premium Vector

Op de hoogte blijven van de Mammacafés? Volg ons dan op Facebook of Instagram!
www.facebook.com/MammacafeEnschede en www.instagram.com/mammacafe_enschede
www.facebook.com/MammacafeHengelo en www.instagram.com/mammacafe_hengelo