Tubantia: Twente bespaart substantieel op zorgkosten door de inzet van professioneel ondersteunde vrijwilligers.

Het vrijwilligerswerk levert een bijdrage aan de kwaliteit van leven van deelnemers. Het draagt bij in preventieve zin en voorkomt dat problemen groter worden. Bijvoorbeeld omdat situaties uit de hand lopen. En er steviger inzet nodig is, zoals huisuitzetting, schuldhulpverlening, jeugdzorg, psychiatrie of uithuisplaatsing van kinderen. Maatregelen die gemeenten fors meer geld gaan kosten.

Voorkomt van kwaad tot erger
Een en ander blijkt uit onderzoek van XpertiseZorg uit Enschede op verzoek van Humanitas Twente uit Hengelo naar het effect van de onbetaalde inzet van 757 vrijwilligers bij deze organisatie. Twente is één van de 84 afdelingen van Humanitas Nederland. De vrijwilligers krijgen scholing en worden professioneel ondersteund door een coördinator. 

Met uitzondering van Tubbergen en Dinkelland betalen alle Twentse gemeenten geld aan Humanitas, in ruil voor hulp. Per deelnemer die aan een vrijwilliger wordt gekoppeld, kost dat de lokale overheid 2.466 euro. Humanitas biedt zes verschillende vormen van hulpverlening aan. De meeste subsidie (330.000 euro) gaat naar Match. Dat zijn jongeren die uit dreigen te vallen en worden geholpen om hun leven weer op de rails te krijgen. 

Verder ondersteunt Humanitas jonge gezinnen met opvoedproblemen, eenzame burgers bij het opbouw en onderhouden van een sociaal netwerk en helpt mensen met een migratieachtergrond actief deel te nemen aan de samenleving. Humanitas-vrijwilligers helpen ook bij het op orde brengen van chaotische financiële administraties en ze begeleiden gescheiden ouders bij een omgangsregeling.

Lees hier het hele artikel!

Lees hier het hele onderzoek van Xpertise Zorg.