Mammacafe Enschede Hengelo moeders

In het Ouder- en Kindcafé ontmoet je andere ouders die dezelfde vragen hebben als jij, en krijg je tips van experts. Onder het Ouder- en Kindcafé vallen twee groepen: Klets & Baby en Klets & Dreumes.

In Enschede er elke dinsdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur Klets & Baby in de Bibliotheek. Elke tweede en laatste dinsdag van de maand is er ook Klets & Dreumes. In Hengelo hetzelfde, maar dan op woensdag! Beide cafés vind je in de bibliotheek op de jeugdafdeling.

Er staan weer mooie thema’s op het programma in het Ouder- en Kindcafé! Hier vind je een overzicht.

Klets & Baby Enschede:

5 september Liefdevol voeden

Je krijgt een kindje, maar dat betekent niet automatisch dat je weet hoe het allemaal werkt rondom voeden. Op welke manieren kun je je kindje voeden? Welke houding is fijn? Hoe kun je spugen en krampjes zo veel mogelijk verminderen? Hoe werkt het als je borstvoeding geeft of als je je melk wilt afkolven? Welke flessen en spenen zijn er? Wat is een mondje teruggeven en wat is voeden op verzoek? Ben je zwanger of heb je een baby, kom dan op 5 september. De ervaren professionals van het Mammacafé staan voor je klaar en geven je antwoord op al deze vragen en zelfs nog meer…

12 september Podotherapeut

Je bent zwanger en je lichaam verandert. Niet alleen doordat je buik groeit, maar ook verslappen banden en spieren in je voeten, allemaal ter voorbereiding op de bevalling. Vervolgens kunnen voetproblemen ontstaan. Denk aan drukkende pijn onder je voeten of tintelingen. Daarnaast kunnen klachten ontstaan aan enkels, knieën, heupen en je rug. Vermoeidheidsklachten in het gehele lichaam komen ook veel voor.

Podotherapeut Melanie schuift deze ochtend aan. Zij ziet wekelijks zwangeren in de praktijk die met deze klachten komen. Zij hoopt door hier iets over te vertellen en mogelijke opties te bespreken om dit soort klachten te voorkomen en evt. aan te pakken.

10 oktober Dragen en draagdoeken

Baby’s hebben geborgenheid nodig om te kunnen aarden op de wereld. Je baby dragen in een drager of draagdoek geeft hem een veilig gevoel en het stimuleert de hechting.  Bovendien is het superhandig, want je hebt je handen vrij. Draagconsulenten Maaike (www.ikdraagjewel.nl) en Puck van Fysio Movent komen deze ochtend hier over vertellen. Bovendien kun je ook eens voelen en ervaren wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende dragers en doeken.

7 november Jubileumfeestje

Het Mammacafé bestaat 12,5 jaar, dus vieren we een feestje! Wat kun je allemaal verwachten? In ieder geval een gezellige kraampjesmarkt en we delen leuke goodiebags uit voor de eerste gasten. We hebben nog veel meer in petto die ochtend, maar dat houden we nog even geheim…

5 december Gezellig samen zijn…

Onder het genot van pepernoten en andere Sinterklaaslekkernijen zitten we gezellig samen.

Klets & Dreumes Enschede:

12 september Peutergym

Peutergym is een leuke manier om te bewegen met je kindje. Hij kan er veel energie kwijt en tegelijkertijd is het ook ontzettend leerzaam voor hem. Zo is peutergym heel goed voor de motorische ontwikkeling en leert je peuter ook samen met andere kinderen te spelen. Er worden spelletjes gespeeld, liedjes gezongen en je peuter mag ook vrij spelen. Rineke komt bij ons in het Dreumescafé dit peutergymlesje verzorgen. Doe jij ook mee samen met je kindje?

10 oktober Je kindje en huisdieren

Lijkt het je leuk om je kindje op te laten groeien met een huisdier? Waar moet je dan allemaal aan denken bij de aanschaf van bijvoorbeeld een konijn, cavia of pup? Wat zijn de gevaren van een kruipend kind achter een poes aan? Kun je zo maar bij iedereen op bezoek met je kleine als diegene een huisdier heeft? Op deze vragen (en nog meer) zal dierenartsassistent, hondengedragsdeskundige en puppycoach Sandra antwoord geven.

14 november Spel en speelontwikkeling

Door te spelen ontwikkelt je kindje zich. Het leert de wereld om zich heen te begrijpen. Naarmate je kindje ouder wordt en zich meer ontwikkelt, verandert ook de manier van spelen. Deze ochtend hoor je van Merle van Alifa hoe die spelontwikkeling in z’n werk gaat en ook welk speelgoed op welke leeftijd geschikt is.

12 december Knutselen in het teken van Kerst

De feestdagen staan weer voor de deur, dus we gaan in het teken van Kerst iets moois knutselen. Doe je mee?

Iedere 4de dinsdag van de maand organiseren we een knutselactiviteit voor de kinderen. Vaak in een thema dat aansluit op de actualiteit, seizoen of feestdag.

Klets & Baby Hengelo:

6 september Babymassage

De eerste maanden van je baby staan in het teken van wennen aan de wereld om hem of haar heen. Voor jou als ouder is het ook best wennen. Babymassage is een hele mooie manier om met je baby te communiceren, te koesteren, te troosten, te ontspannen en je baby een veilig gevoel te geven in de grote onbekende wereld.

Dit gastlesje babymassage wordt verzorgd door kinderfysiotherapeut Nathalie van Fysiopraktijk Kamminga. Doe je gezellig mee? Neem een handdoek en een beetje baby-olie mee en zorg dat je zelf wat laagjes kleding aandoet, want het kan warm worden (we zitten in een verwarmd zaaltje).

4 oktober Je kindje en huisdieren

Ben je zwanger en heb je een temperamentvol hond(je)? Hoe introduceer je je baby strakjes? Wat zijn de gevaren van een kruipend kind achter een poes aan? Kun je zo maar bij iedereen op bezoek met je kleine als diegene een huisdier heeft? Op deze vragen (en nog meer) zal hondengedragsdeskundige en puppycoach Sandra antwoord geven.

7 november Jubileumfeestje

Het Mammacafé bestaat 10 jaar, dus vieren we een feestje! Wat kun je allemaal verwachten? In ieder geval een gezellige kraampjesmarkt en we delen leuke goodybags uit voor de eerste gasten. We hebben nog veel meer in petto die ochtend, maar dat houden we nog even geheim…

22 november Kinder EHBO

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Een val van een trap, verslikking in een snoepje of een brandwond door hete thee. Of als je kindje van de medicatie van opa heeft gegeten, omdat hij het voor snoepjes aan zag? Wat is nu precies een koortsstuip en hoe moet je handelen? Wanneer bel je 112? Hierover komt iemand van Red Levens deze ochtend vertellen. Iedereen is welkom: zwangeren, vaders, moeders, oppastante, opa of oma!

Klets & Dreumes Hengelo:

13 september Spel en speelgoed

Leuk en gevarieerd speelgoed hoeft niet duur te zijn. Dankzij de speel-o-theek kun je steeds speelgoed in huis halen zonder hoge kosten. 2 medewerkers van de 2 speel-o-theken in Hengelo schuiven aan en vertellen je er alles over. Ook zullen zij uitleg geven over welk speelgoed bij welke leeftijd en ontwikkeling past. Kom deze ochtend spelletjes en speelgoed uitproberen!

11 oktober Je kindje en zijn gebit

Al in het begin van de zwangerschap beginnen de eerste tanden van je baby te groeien, weliswaar wordt dit melkgebit nog maar onder het tandvlees gevormd en zullen ze pas maanden na de geboorte echt doorkomen. Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo. Dat geldt ook voor het doorkomen van tanden. Maar wat kun je verwachten en hoe kun je het gebit van je kindje gezond houden? Marloes is mondhygiënist en komt deze ochtend hierover vertellen.

8 november Peutergym

Deze ochtend komt beweegmakelaar Mitchel een gastlesje peutergym verzorgen. Naast motorische vaardigheden zoals; vangen, gooien, schoppen en andere bewegingsactiviteiten leren peuters nog veel meer! Zoals sociale vaardigheden; delen, luisteren en op je beurt wachten. Kom naar het Dreumescafé en laat je kindje (samen met jou) meedoen!

13 december Knutselen in het teken van Kerst

De feestdagen staan weer voor de deur, dus we gaan in het teken van Kerst iets moois knutselen. Doe je mee?

Iedere 4de dinsdag van de maand organiseren we een knutselactiviteit voor de kinderen. Vaak in een thema dat aansluit op de actualiteit, seizoen of feestdag.

Op de hoogte blijven van de Ouder- en Kindcafés? Volg ons dan op Facebook of Instagram!
www.facebook.com/OuderenkindcafeEnschede en www.instagram.com/ouderenkindcafe_enschede
www.facebook.com/OuderenkindcafeHengelo en www.instagram.com/ouderenkindcafe_hengelo